Думата ЛЕКА-РСТВА била в основата на "Лека" му пръст" (на пациента)

lekНяма да повтарям прочутата епиграма на Радой Ралин за доктори, сестри и санитарки. Става дума за нещо много по-страшно, нещо което е измислено за да прибира все повече пари от все по-болните хора в страната.

Новите лекарства, които се множат всеки ден и час. За тях има по десетина реклмни клипа по всички телевизии, радиостанции, вестници и сайтове. Агресивно се разполагат във всички възможни пространства на пресата. Обясняват ни къде точно се прицелва медикаментът, как действа, защо ни помага и защо точно него да си купим. Забързан глас ни призовава да прочетем и листовката. Всичко е ок? Нали?

Да, но не е. Защото някой изсипва никому ненужни и нелекуващи лекарства в такива, количества, че сякаш България е нещо като полигон, където всеки е болен поне от стотина тежки и хронични болести.

Донякъде е така.

Но, каква е схемата?

Дистрибуторът Х получава ново лека-рство. За да заслужи благословията на производителя и да получи повече приходи той започва яка рекламна кампания, за която писах по-горе.

Но това не е достатъчно. Започва да дава и бонуси- това, че всеки по веригата „вносител-търговец-аптека-лекар-пациент“ заработва добре, с изключение на пациента, разбира се, го знаем отдавна. Сега обаче има още.

Най -добре представилите се по тази верига и продали най-много лека-рства получават и множество безплатни екскурзии – в страната и чужбина. Колкото повече боклук продадеш, толкова повече ще пътуваш. Безплатно.

Е, не е безплатно. Всичко това плаща пациентът, който се надява да се излекува. Всъщност идеята е не да оздравее, а да боледува и да купува още и още.

Така, докато всички болни измрат…

Няма ли кой да спре това?

3 Responses to “Думата ЛЕКА-РСТВА била в основата на "Лека" му пръст" (на пациента)”

  1. тя казва:

    Алчността ни погубва!
    Пациентът в случая най-често няма избор, но докторът има, нали?
    Пациентът не може да следи фармакопеята, но докторът е длъжен, нали? В нея неса ли ясни нещата или рекламата и там е навлязла? Интересно е докъде?

  2. ЕВРОПА казва:

    Чакала съм с часове, докато дистрибуторите на лекарства са водили бизнес разговори с лекарите и детето ми е било с температура…

    След това имаме право да влезем.

    Би трябвало да си провеждат рекламните кампании ИЗВЪН работно време…

  3. ПРАВ СТЕ, А НИЕ – БЕЗСИЛНИ И…БОЛНИ
    СЛЕД МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ- МОЗЪЧЕН КРЪВОИЗЛИВ, НА МОЙ БЛИЗЪК ДАВАТ ЛЕКАРСТВО В БОЛНИЦАТА И ЗА ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ, В ЛИСТОВКАТА НА КОЕТО ПИШЕ: НЕ СЕ ДАВА НА ПРЕКАРАЛИТЕ МОЗЪЧЕН КРЪВОИЗЛИВ. нА ВЪПРОСА ЗАЩО ГО ПРАВЯТ ДОКТОРЪТ ОТГОВАРЯ „тАКА ГИ ЛЕКУВАМЕ!“ СИГНАЛ ДО МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО- НИКАКЪВ ОТГОВОР?! ТОВА НЕ Е ГРЕШКА , НЕ Е НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ, А УМИШЛЕНО УБИЙСТВО ИЛИ ГРЕША. ИМА ЛИ ЛЕКАРИ В БЛОГАб ИЛИ ХОРА ЧОВЕЦИ, ОТГОВОРЕТЕ КАКВО ГРВША?!

Leave a Reply

Free Web Hosting