Идеята за "Аватар" изплагиатствана от братя Стругацки

strugackiРуският писател-фантаст Борис Стругацки обвини режисьора на „Avatar“  Джеймс Камерън в плагиатство. Според MIGnews, 76-годишният фантаст казва, че сюжетът на филма, avatarвече завладял милиони зрители, е взет от известната поредица от романи на братя Стругацки (на снимката вляво) «Мир полудня» , издадена в средата на 60-те години. Американци „са заимствали“ нашата идея, – казва Борис Стругацки. – Това е много неприятно. Но да се съдя ли с тях? „.

Във всички интервюта, които режисьорът Джеймс Камерън е дал от началото на триумфалния марш на своя „Avatar“, той казва: сценарият е написан лично от него още през 1995 година. Разказвайки това, създателят на „Титаник“, меко казано, е неискрен: планетата Пандора от филма „Avatar“ с цялата си флора и фауна е известна три десетилетия по-рано в цикъла от романи «Мир полудня» на  братя Стругацки.

Ето как е описан светът на Пандора от Стругацки, според литературните енциклопедии: „Пандора е популярен курорт от планетарен мащаб. Голяма част от нея е покрита от джунгла, в която гъмжи от опасна неземна фауна с ракопаеци и тахорги. По някои сведения в горите на Пандора живеят две хуманоидни цивилизации. Независимо от нечовешките усилия на службите за сигурност всяка година на Пандора загиват или са ранени десетки хора“.

„Аватар“ дословно кпира книгите на Стругацки. В романа „Безпокойство“ например биологът Михаил Сидоров се заселва сред местните същества на Пандора. Във филма Сидоров вече е морския пехотинец Джейк Съли, пише lifenew.

В книгите на Стругацки коренните жители напомнят кучета, а във филма са котки. „Създадохме цял свят, отделна екосистема от фантастични растения и същества, местни жители с богата култура и собствен език – разказва режисьорът. Източник на вдъхновението ми беше научната фантастика, прочетена в детството“.

А ако той все пак споменава романите на Едгар Райс Бъроуз в качеството им на изходен материал, за „Мир полудня“ на Стругацки не казва и дума. 76-годишният писател само се усмихва тъжно.

ИЗТОЧНИК: РОСБАЛТ

Leave a Reply

Free Web Hosting