Коректност по чалгаджийски*

Black_Shamrock_by_Dominic_MarcoКак с некомпетентността си, медиите у нас правят безсмислен PR на „звездите“.

В последните дни всички медии се впуснаха да преписват един от друг една и съща информация без да направят и най-малки усилия да проверят нещата докрай и каква всъщност е истината. „Ивана ще съди кръчмар“, гръмнаха дори някои от сериозните ежедневници като „Монитор“. Ако проверите в гугъл ще видите, че в последните 48 часа десетки медии са публикували едни и същи неща.

Ето я историята и цялата истина около нея: „На 2 октомври фолк певицата Ивана трябва да пее в плевенската дискотека „Анаконда“. Дни преди това заведението е платило за плакати, брошури, реклама по радиото… В 21.30, във вечерта на участието Ивана позвънява на собственика Стоян Томов(който определено не е кръчмар, а е един от най-авторитетните плевенски бизнесмени. Всяка седмица гостуват най-известните певци в дискотеката му), за да му каже, че се чувства неразположена и няма да може да пътува за Плевен. Томов, учтиво моли „мега звездата“ на българския фолк да дойде, пък дори ако трябва на плейбек да направи изявата си. С изключително груб тон изпълнителката го отрязва, но все пак заявява, че ще звънне по късно, за да си каже окончателния отговор в случай, че се почувства по добре. Няколко часа по-късно от дискотеката търсят Ивана, но тя не си вдига телефона… Чак към 2.30-3.00 е съобщено на посетителите, че певицата е претърпяла лек пътен инцидент и затова няма да може да пее. За компенсация Стоян Томов разпорежда на всички компании в заведението да им бъде сервирана по бутилка уиски. Около 100 шишета марков алкохол са раздадени от дискотеката, заради непристигането на Ивана. Като цяло заведението е на загуба за вечерта, а заради постъпката на Ивана е накърнен и имиджа му на най-елитното в Плевен. Нищо не оправдава и обяснението, което са използвали, че Ивана е катастрофирала, но как ли щяха да реагират посетителите, ако им беше казано, че Ивана се обадила преди малко и има настинка и затова не може да дойде… пък и не си вдига телефона?!  Следобяд на другия ден, изненадващо певицата вече е в перфектна форма и е успяла дори да разговаря с адвоката си. Ивана е решена да заведе дело срещу Стоян Томов. В ефира на радио „Сигнал +“ тя се изцепва, че „Томов е събирал вход от гостите до 3.00 и е правил пари на неин гръб….“ и ще го съди за измама.

И оттук-нататък родните медии се скъсват да препечтават информацията, без да си правят труда да проучат докрай нещата. Истината обаче е, че до последно от дискотеката са чакали потвърждение от Ивана, а това така и не станало. Входът, пък си е бил както във всеки нормален ден – 3 лева. Когато пее някоя фолк звезда обикновено е 5 или 6 лева, но заради неяснотата около пристигането на певицата входът е бил на нормална цена. Тоест няма никаква финансова злоупотреба за каквато спекулира Ивана, най-вероятно, за да си направи PR. И целта и бе постигната, именно благодарение на интернет сайтовете и вестниците, които показаха колко некомпетентни могат да бъдат.

Б.Р. Заглавието “ Коректност по чалгаджийски“ е на Hronolog. Оригиналното на Афера е „Как с некомпетентността си, медиите у нас правят безсмислен PR на „звездите“

Георги Стоянов

Източник : АФЕРА

Leave a Reply

Free Web Hosting